Client: Providence Health Care Location: Vancouver, BC Size: 7,800 sf Budget: $1,450,000 Status: Completed in 2009
Healthcare
St. Paul's Hospital Ambulatory Care Clinic

When Providence Health Care tasked JDa with renovating the St. Paul’s Hospital Ambulatory Care Clinic, it was no easy task. The clinic is located on the main floor of the hospital’s Burrard Building, which was built in 1913 and presented unique structural and design challenges. In the end, an interconnected series of colourful, functional, patient-centric spaces was created, generating efficiencies for both patients and medical staff.

Physicians can book the clinic for several hours at a time, allowing them to see a greater number and a wider range of patients in one block of time than would be possible in a typical medical office. Colour coding various areas both simplifies wayfinding for patients and enlivens hospital spaces that can often be sterile and intimidating.

Improving the Flow

The Ambulatory Care Clinic provides patients with a wide range of treatment services—from consultations to minor surgical procedures to follow-up care—and therefore it must be both functional and flexible. The new design makes it easier for medical staff to provide this care effectively and efficiently, whether they need to see a patient in a small examination room or a larger multi-person area. There is also a much-improved traffic flow, starting at the centralized registration desk and general waiting area, and moving to either the consultation “pods” or clinical examination rooms, or the surgical procedure and recovery rooms.

Newly created exam pods use colour and graphics to aid in wayfinding and user comfort.
Colour coding

Cheery tones brighten and humanize the clinic space via wall paint, linoleum flooring, fabrics and large-scale graphics. Light-toned wood provides a calming backdrop to the bold colour and is a natural companion to the glass and stainless steel found throughout.

Since patients usually have a local nerve block and are awake during surgeries, it was important to make the space appealing through the use of colour and light. Pale green recovery rooms provide a fresh and airy place to recuperate before being discharged.

Sustainability

LEED Shadow

JDa Team

Kimberly Johnston—Project Architect

John Botelho—Job Captain

The project took place while the Ambulatory Care Department was operational, requiring careful phasing of construction.
23/01/2020
Boundary Bay Fire Hall wins Wood Design Award
Read more
19/03/2020
A new way of working: the virtual studio
Read more
16/03/2020
Burnaby washroom project moves into Phase 2
Read more
11/03/2020
Pitt Meadows Fire Hall design unveiled
Read more
13/02/2020
Introducing Oliver Johnson!
Read more